Kitabı gözünden tanımak


Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta, 2000 yılında Ronni Abergel tarafından, marjnalize olmuş topluluklar arasında sohbeti teşvik etmek ve sosyal değişimi geliştirmek amacıyla Human Library projesi başlatıldı.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta, 2000 yılında Ronni Abergel tarafından, marjnalize olmuş topluluklar arasında sohbeti teşvik etmek ve sosyal değişimi geliştirmek amacıyla Human Library projesi başlatıldı.
Proje, insanları ‘kitap’ olarak anlatacak ve onlardan öğrenecek bir hikayeyle deneyimli insanları ‘ödünç’ hale getirmeye teşvik ediyor. ‘Human Library’ (İnsan Kütüphanesi) 17 yıl içinde çok sayıda ülkede yüzlerce insanı açık hava kütüphanesi de diyebileceğimiz etkinliklerle bir araya getirmeyi başardı.

İnsan kütüphanesi
Gazetemize bilgi veren projenin mimarı Danimarkalı Ronni Abergel, 85 ülkede projelerinin faal olduğunu söylüyor ve ekliyor: ’’17 yılda İnsan Kütüphanesini dünyaya yaymak için çalıştık ve bugün kar amacı gütmeyen organizasyonumuz aktif olduğu ülkelerdeki organizasyon ve kurumlarla kolektif çalışmalar yürütüyor.”
Gelişmiş ülkelerin yanı sıra hedef kitleleri arasında yoksul ülkelerin de olduğunu söyleyen Abergel, Peru, Bangladeş ve Somali’de yakın bir zamanda etkinlik yapacaklarını belirtiyor.
Humanlibrary.org adresi üzerinden yürütülen tanışma ve etkinlik planlamalarıyla, kitaplık gönüllüsü olmak isteyenler iletişime geçip bu dünyanın bir parçası olabiliyor.
Abergel, ”İnsan Kütüphanesi’nin hedefi diyalog yoluyla zorlayıcı önyargıların kırılması için insanlara bir yer sunmak, bu dünyayı daha iyi bir yer haline getirme uğraşısıdır” diyor.

Canlı kitap projesi
2000 yılında ”Şiddeti Durdur” şiarıyla Ronni Abergel’in fikri ile Kopenhag’daki Roskilde Festivali’nde başlatılan İnsan Kütüphanesi, birbirleriyle etkileşime girmeyecek insanlar arasındaki diyalogu amaçlayan, bir dizi canlı kitap projesiydi. Zamanla yaygınlaşan ve geliştirilen çalışmalar ilk somut meyvesini 2006’da Avusturalya’nın Lismore kentinde verdi.
Yapılan etkinliklerin yoğun bir ilgiyle karşılaşmasının yanı sıra çalışmaların yapıldığı ülkelerde de kütüphane görevlileri ödüller almakta. En son bu yıl Kopenhag’ta çalışma 2017 Topluluk ve Uyum Ödülüne layık görüldü.
Hindistan’da Haydarabad ve Mumbai şehirlerinin ardından üçüncü etkinlik geçtiğimiz ay Delhi’de yapıldı ve 700 kişinin ilgisiyle karşılaştı.
İnsan Kütüphanesi, 5 Ağustos 2017’de Somali Mogadişu’daki Simad Üniversitesi Kütüphanesi’nde okuyuculara tanıtılacak. Etkinlik takviminin bir diğer tarihi ise 15 ve 18 Temmuz’da Hollanda’nın  Gelderland Zuid Kütüphanesi.

Gel, ısırmayacağım!
Büyük kentlerde zaman zaman karşılaştığımız insanların seçimleri bizi şaşırtabilir ya da bize aşırı görünebilir. Fotoğraftaki kişi, ‘İnsan Kütüphanesi’ projesinin bir gönüllüsü. Kendisinden korkmamamız gerektiğini şu sözlerle anlatıyor: ‘Korkman gereken birisi değilim. Gözlerimin bazı insanlar için aşırı korkutucu olabileceğini anlıyorum. Fakat utangaç olma, hadi gel ve sor bana. Isırmayacağım…’’

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar